Voordelen van een sedumdak

Het laten plaatsen van een groen dak op de woning heeft tal van voordelen. Het heeft zowel voordelen voor het milieu als voor je eigen woning. We bespreken deze belangrijke voordelen graag. Hieronder lichten we daarom de voordelen van een groen dak toe.

sedumdak

Verbeteren van het klimaat in de woning

Eén van de voordelen van een sedumdak heeft te maken met het klimaat in de woning. Een groen dak zorgt voor een beter binnenklimaat. Met groen verhoog je de isolatie van je dak. In de zomer wordt de warmte beter buiten gehouden en in de winter blijft de warmte beter binnen. De isolerende werking verlaagt het energieverbruik en uiteindelijk de energiekosten. Het reguleert de tempratuur in de woning of het gebouw.

Planten nemen namelijk de warmte op en geven deze af aan de lucht, waardoor de temperatuur in de woning aangenamer wordt. Dit betekend dat de verwarming en airconditioning minder ingezet hoeven te worden. Hierdoor kun je besparen op de energiekosten én laten we eerlijk zijn, dat wilt momenteel iedereen.

Naast een goede isolatie en besparingsmogelijkheden, hebben de plantjes ook een geluidwerende functie. Harde geluiden worden geabsorbeerd door de plantjes. Het brengt daarom zowel binnen als buiten meer rust.

Verbeteren van de waarde van de woning

Groene daken kunnen de waarde van een woning aanzienlijk verhogen omdat ze tal van voordelen bieden voor zowel de eigenaar als voor het milieu. Hieronder bespreken we enkele manieren waarop groene daken de waarde van een woning kunnen verhogen.

  • Een groendak kan de energiekosten van een woning verlagen. Door de warmte van de zon te reguleren, kan een groen dak bijdragen aan een lagere energierekening. Dit kan de waarde van een woning verhogen, omdat potentiële kopers geïnteresseerd zijn in energiezuinige woningen.
  • Voor potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in een gezonde en veilige leefomgeving verhoogd het de waarde van de woning ook. Planten absorberen namelijk CO2 uit de lucht en produceren zuurstof, waardoor de luchtkwaliteit verbeterd wordt.
  • Een groen dak kan ook de esthetische waarde van een woning verhogen. Een groen dak geeft een woning een groene oase waar men van kan genieten.
  • Een dak met groen verlengt de levensduur van de dakbedekking. Groene daken gaan maar liefst 60 jaar mee, mits het goed onderhouden wordt. Ter vergelijking: een bitumen dak gaat ongeveer 20-30 jaar mee.
  • Het groen heeft ook een positief effect op het rendement van je zonnepanelen. Je dak wordt namelijk veel minder warm door zoninstraling. Hierdoor kan de warmte van de zonnepanelen beter afgevoerd worden, waardoor het rendement stijg met 9 tot 16 procent.
sedumdak

Biodiversiteit en milieubewust

Naast alle voordelen in en voor de woning, heeft het ook voordelen voor de biodiversiteit en het milieu. De kleine plantjes nemen een groot gedeelte van de neerslag op. Vervolgens wordt het vocht langzaam afgegeven aan de omgeving. Het is dus een hele goede waterbuffer bij wateroverlast. Daarnaast is het positieve effect op de biodiversiteit een ander voordeel van een groen dak.

Het verbetert namelijk de leefomgeving van onder andere vogels, insecten en vlinders. Het heeft niet alleen een positief effect op de leefomgeving van dieren en insecten, maar ook op die van ons. De kleine plantjes filteren namelijk fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof, wat zorgt voor een schonere lucht. Tot slot kan een groen dak ook bijdragen aan een verhoogde milieubewustzijn van de eigenaar van de woning.

sedumdak

Geschikt dak

Als dakbedekking zijn onderstaand geschikt om sedum op te plaatsen:

  • EPDM
  • Bitumen
  • PVC

Belangrijk is dat er een wortelwerende dakbedekking geplaatst wordt. Daarnaast speelt ook de helling van het dak een rol. Platte daken zijn uiteraard zeer geschikt maar ook op hellende daken tot 45 graden kan een sedumdak aangelegd worden.

Naast de dakbedekking zijn er nog een aantal factoren die bepalen of het dak geschikt is om sedum op te plaatsen.

  • De dakconstructie moet het gewicht van een sedumdak kunnen dragen. De sedummatten hebben een verzadigd gewicht van 45kg/m2, de sedumcassettes hebben een verzadigd gewicht van 80kg/m2.
  • De dakbedekking moet waterdicht zijn. Is de dakbedekking ouder dan 10 jaar, dan is het van belang dat er geen vervormingen of beschadigingen aanwezig zijn.
  • De dakranden moeten hoog genoeg zijn. Je kunt uitgaan van ongeveer 8 centimeter hoogte. Wanneer dit niet het geval is, moet het sedum een stuk van de rand af gelegd worden.
  • Er moet een goede waterafvoer aanwezig zijn. Zo voorkom je dat het dak volledig volloopt en er problemen ontstaan.

Uiteraard zijn er ook daken die niet geschikt zijn voor sedum.

  • Zinken daken: Zink is niet waterdicht wanneer er constant vocht of vochtig materiaal aanwezig is. Daarnaast is zink niet bestendig tegen de zuren die afgegeven worden door de sedumplantjes.
  • Golfplaten: Golfplaten zijn niet geschikt omdat ze te zwak zijn om het volledige gewicht te dragen.
  • Daken met dakpannen: Sedum kan niet over dakpannen heen gelegd worden. Voordat je het kan aanbrengen moeten de dakpannen verwijderd worden en een nieuwe dakbedekking worden aangelegd.
  • Schuine mastiekgoot: In verband met schuifkrachten wordt het afgeraden om een sedumdak aan te leggen op daken met een schuine mastiekgoot.